WRI TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER’İN BİSİKLETLİ ULAŞIMI YAYGINLAŞTIRMAK İSTEYEN BELEDİYELER İÇİN AB FONUYLA HAYATA GEÇİRDİĞİ ‘HAYDİ TÜRKİYE BİSİKLETE!’ KAMPANYASININ STRATEJİK İLETİŞİM EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR. 28-29 KASIM’DA LÜLEBURGAZ’DA, İLBANK, BELEDİYE VE STK TEMSİLCİLERİ, BİSİKLETLE İLGİLİ İLETİŞİM KAMPANYASI GELİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ TEORİK BİLGİLERİN VERİLDİĞİ EĞİTİMLERE KATILDI.
Kent içi bisikletli ulaşım alanında yaklaşık 10 yıldır çalışan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in Nisan ayında başlattığı ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesinde sıra kampanya geliştirmeye yönelik kapasite geliştirmeye geldi. AB’nin Sivil Toplum Destek Programı II çerçevesinde fon alan ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’nin amacı, bisikleti ulaşım aracı haline getirmek isteyen belediyelerin, sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde iletişim kampanyaları düzenlemelerine destek vermek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Lüleburgaz Belediyesi’nin katıldığı projede sıra her kentte ayrı ayrı gerçekleştirilecek stratejik iletişim eğitimlerine geldi.
Bu kapsamda Eylül ve Ekim aylarında İzmir ve Eskişehir’de yapılan eğitimin ardından 28-29 Kasım’da Lüleburgaz’da bir eğitim programı düzenlendi. Lüleburgaz Kadın ve Yıldızlar Akademisi’nde düzenlenen eğitimde sivil toplum iletişiminin temelleri, hedef kitle belirleme, diskur tanımlama, kampanya planlama, iletişim stratejisinin temelleri, mecra-mesaj ilişkisi, kampanya briefi hazırlama ve ajans yönetimi, SWOT analizi ve sosyal medya iletişiminin temelleri gibi başlıklarda teorik eğitimler verildi. Programa İlbank, Lüleburgaz Belediyesi’nden yetkililer ve Lüleburgaz’da bisiklet konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılım gösterdi.
Bu eğitimin ardından iki aylık mentorluk süreci başlayacak ve bisikletli ulaşımla ilgili her kente özel iletişim kampanyaları geliştirilecek. Mart ve Nisan 2020’de ise belediyeler geliştirdikleri iletişim kampanyalarını hayata geçirecek. Ayrıca katılımcı belediyelerin deneyimlerini, geliştirdikleri iletişim kampanyaları ve elde ettikleri sonuçları bir araya getiren, diğer belediyeler için de rehber olacak bir rapor yayınlanacak.
KARŞILIKLI BİLGİ ALIŞVERİŞİ VE KALICI DİYALOG PLATFORMU
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak 2011’den bu yana kent içi bisikletli ulaşım konusunda önemli bir bilgi birikimi ve deneyime sahip olduklarını vurgulayan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ise “Türkiye’nin 14 il ve ilçesinde çalışmalar yaptık, bisiklet yollarının tasarımı ve güvenliğiyle ilgili belediyelere teknik danışmanlık veriyoruz. ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ kampanyasının sonunda toplumda bisikletle ilgili önemli bir farkındalık yaratacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Destek Programı II çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. Programın teknik uygulamasından Avrupa Birliği Başkanlığı sorumlu. Merkezi Finans ve İhale Birimi ise programın sözleşme makamı.