Sürdürülebilir şehir ve ulaşım odakiı bir çok proje yürüten WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Ukrayna'nın Başkenti Kiev'de yeni bir projeye imza attı. Kiev'in tarihi semtlerinden biri olan Rusanivka'yı pilot semt seçerek bölgede sürdürülebilir bir ulaşım sistemi kurmayı ve daha sonrasında da bu modeli tüm şehre uygulamayı hedefleyen WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Proje kapsamında Kiev Belediyesi yetkileri iie birlikte çalışarak en doğru planlama yöntemlerini uygulamayı amaçlıyor. Kiev Belediyesi'nin konuya yaklaşımı hakkında bilgi veren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Kentsel Hareketlilik Yöneticisi Merve Akı, Kiev Belediyesi'nin projeye çok olumlu baktığını ve önemsediğini belirtti. Akı, Kiev'de uygulanan bu çatışmanın aslında "İstanbul - Herkes için Erişilebilir Bir Kent: İstanbul'un Ortak Yaşam Alanları ve Toplumsal Yaşamı" raporuna dayandığını ifade etti.
HEDEF KİEV'DE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ULAŞIM SİSTEMİ KURMAK
Kiev Belediyesi'nin sokakları daha insan odaklı hale getirmek için yeniden tasarlamayı ve insanların günlük seyahatlerinin bir parçası olarak yürüme ve bisikleti teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Akı, "Kiev Belediyesi'nin yolculuk seçeneklerini arttırmaya yönelik bu girişimi bildiğiniz gibi fiziksel aktivitenin arttırılması ve halk sağlığının geliştirilmesi konusunda da büyük önem taşıyor. Bizler de bu konulara hemen her projemizde vurgu yapıyoruz. Bu hedefle doğru orantılı olarak, Kiev de kaçınılmaz olarak "Partnership for Healthy Cities"in bir parçası oldu. Katıldığı bu küresel şehir ağı kapsamında Kiev, yürüme ve bisikletli ulaşım gibi aktif ulaşım türlerin teşvik etmeye, kaldırımların erişilebilirliğini artırmaya, yol güvenliğini sağlayarak yaralanmalı ve ölümlü çarpışmaları azaltmaya odaklanıyor" dedi. Kiev Belediyesi bu bağlamda kent bütününe örnek teşkil edecek bir mahalle olan Rusanivka pilot olarak seçti. Rusanivka projesi"nin yaşanabilir bir mahalle yaklaşımın geliştirilmesi ve mahalle ölçeğinde gerçekleştirilecek uygulamalar için teknik kapasite ve bilinç oluşturulması için de fırsat olduğunun altını çizen Akı, "Proje kapsamında Kiev Belediyesi"nden yetkililer ile birlikte çalışarak Rusanivka için en doğru planlama yaklaşımını geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun için hem belediyede konu ile ilgili çeşitli departmanları kapsayacak biçimde eğitim ve çalıştaylar düzenledik hem de hem belediye çalışanlarını hem de mahalle sakinlerini dahil ettiğimiz empati çalışmaları ve interaktif çalıştaylar düzenledik. Çalışmalarımız halihazırda devam ediyor" şeklinde belirtti.
NEDEN RUSANİVKA?
Kiev Belediyesi'nin neden özellikle Rusanivka'yı seçtiğine ilişkin sorumuza cevap veren Akı, "Çalışma alanının seçimini Kiev Belediyesi ve belediyede çalışan ekip arkadaşlarımız yaptı. Elbette bu konuda seçilen mahallenin kent ve ana taşıyıcı toptu taşıma hatları ile ilişkisi, mevcut sokakyapı düzeni, çalışma başlıklarında etkin veri setine sahip olması ve katılımın sağlanabilecek olması gibi pek çok kriter mevcut. Bu kriterler ışığında belediyedeki yetkilerle ile birlikte yaklaşık 20 bin kişilik nüfusa sahip Rusanivka'yı saha çalışmasının yürütülmesi için seçtiklerini ifade etti. Projenin ilk etabının bu sene sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini ifade eden Akı, bununla birlikte Kiev, Partnership for Healthy Cities'in küresel şehir ağı içerisinde yer aldığı için projenin kendisinin ve etkilerinin uzun soluklu olmasını beklediklerini ifade etti.
"YETKİLİLERİN PROJEYE YAKLAŞIMI SON DERECE OLUMU"
Kiev kent yetkililerinin projeye olan yaklaşımları son derece olumlu olduğunu belirten Akı, "En önemlisi belediye çalışanlarının ve üst düzey yöneticilerin projeyi önemsiyor ve büyük bir özenle takip ediyor olması. Bununla birlikte akıllı ve sürdürülebilir ulaşım sistemlerine destekleri ve yatırımları da devam ediyor. Kiev Belediyesi bu proje başladıktan yakın bir süre sonra akıllı bisiklet paylaşım sistemini kent genelinde hayata geçirdi. Bununla birlikte pek çok altyapı projesinin de devam etmekte olduğunu söylemekte fayda var" ifadelerini kuiiandı.
UYGULAMANIN TEMELLERİ TÜRKİYE"DEKİ ÇALIŞMALAR
Rusanivka'da uygulanan çalışmanın temelleri aslında İstanbul"da atıldı. 2010-2015 yılları arasında tarihi yarımada da aktif olarak çalışılan "İstanbul - Herkes için Erişilebilir Bir Kent: İstanbul'un Ortak Yaşam Alanları ve Toplumsal Yaşamı" raporu ışında başlayan çalışmayı daha sonra yol güvenliği, kullanıcı memnuniyeti ve hava kalitesi çalışmaları takip etti. Hem yerel hem de ulusal düzeyde fazlaca ilgi gören bu çalışmamızın yakın bir zamanda hem Çinçe'ye çevrildiğini hem de İzmir'de gerçekleştirdiğimiz "İzmir-Tarih Sürdürülebilir Ulaşım Projesi"nin temel yaklaşımını oluşturduğunu belirten Merve Akı, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de çok değerli katkılarıyla hayata geçen bu projemiz İstanbul Tarihi Yarımada'da gerçekleştirdiğimiz projemiz ile birlikte Kiev'in Rusanivka bölgesinde gerçekleştirilen projemiz için bir altlık oluşturdu" dedi. Yol güvenliği ve herkes için erişilebilirlik gibi yaklaşımlar her semte, her mahalleye ve her sokağa adapte edilebilecek yaklaşımlar olduğunun altını çizen Akı, "Dolayısıyla insan-odaklı tasarımların uygulanmasını ön plana alan bu tip projeler her yerde uygulanabilirler. Önceliklendirme konusunda temel kriter öyle düşünüyorum" şeklinde ifade etti.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM PROJELERİMİZ DEVAM EDECEK"
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak temel odaklarının sürdürülebilir kent içi ulaşım projeleri olduğunu vurgulayan Merve Akı, "Bu bağlamda yakın gelecekte de bisiklet, yürüme gibi aktif ulaşım türferini ön plana alan projelerimiz devam edecek. Afrika'da Akra ve Addis Ababa olmak üzere iki kente yol güvenliği konusunda verdiğimiz teknik destek de aynı şekilde devam edecek" dedi. 24 Ekim tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nnde bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu ile de "Güvenli & Sürdürülebilir" ve "Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği & Erişilebilirlik Pilot Çalışması" olmak üzere iki yeni rapor yayınlayacaklarını belirten Akı, "Birinci rapor trafikte ölümlü çarpışmaları en aza indirmeye yönelik dünyadan örnekler paylaşan küresel bir kılavuz. Diğeri ise İzmir'de belli bir okul bölgesinde yaptığımız yol güvenliği ve erişilebilirlik inceleme çalışmalarımızın neticesinde hazırladığımız önerilere yer veriyor" dedi.
* Bu söyleşi, Yol Teknolojileri Dergisi'nin Kasım-Aralık 2018 sayısında yayınlanmıştır.