WRI Türkiye olarak her yıl düzenlediğimiz Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu'nun 12.'si, 10 Ekim 2024 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleşti. Her yıl, dünya çapında uzmanlar sempozyum kapsamında bir araya gelerek değerli görüş ve deneyimlerini paylaşıyor; böylece küresel ölçekteki başarılı uygulamaları detaylıca inceleme imkânı buluyoruz. Sürdürülebilir şehirlerin tasarımı ve uygulanması konusunda iş birliği yaparak yeni çözüm yolları arıyoruz.
"Kentsel Isı Adasını Yönetmek: Yaşanabilir Şehirler İçin Yenilikçi Çözümler" temasıyla gerçekleştirilen bu yılki sempozyum, kentsel ısı adalarının nedenleri, etkileri ve olası çözümleri üzerine odaklandı. Etkinlikte, kentsel ısı adası olgusunun kapsamlı şekilde ele alınması, zorlukların tartışılması ve etkili hafifletme stratejilerinin sunulması sağlandı.
Kentsel ısı adası etkisi, iklim değişikliği ile birleştiğinde, şehirlerde yaşayan insanlar için daha büyük bir sorun haline gelmekte ve sürdürülebilir kentleşme çözümleri geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Kentsel ısı adası için alınacak her önlem şehirlerin iklim adaptasyonuna, hava kalitesine ve insan sağlığına katkı sunacaktır.
2. Oturum: Eylemde Doğa Temelli Çözümler
Moderatör:
▶ Baret Binatlı, Yapılı Çevre Yöneticisi, WRI Türkiye
Konuşmacılar:
▶ John-Rob Pool, Kıdemli Yönetici, UrbanShift, WRI Ross Center for Sustainable Cities
▶ Sergo Turmanidze, Proje Koordinatörü ve Pazarlama Uzmanı, GIPA
▶ Levan Inashvili, Çevre Projeleri Yöneticisi, Ecolution Georgia
▶ Dr. Stefanos Stefanidis, Uzman Araştırmacı, Forest Research Institute