İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı, kentte ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliği haritasını çıkarmak ve gereken önlemleri almak üzere emisyon envanter projesi başlattı.
İSTANBUL (A. A)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı, kentte ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliği haritasını çıkarmak ve gereken önlemleri almak üzere emisyon envanter projesi başlattı.
EMBARQ Araştırma Enstitüsü ile Kaliforniya Üniversitesi'nin destek verdiği projeye ilişkin basın mensuplarına bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demir, İstanbul'da hava kirliliğini etkileyen 3 faktör bulunduğunu, bunların sanayi, evsel ve trafikten kaynaklanan kirlilik olduğunu söyledi.
Şu anda sanayi ve evsel kaynaklı kirliliğin azaldığını, ancak trafikten kaynaklanan kirlilik bulunduğunu belirten Demir, bu çalışma ile kentteki tüm araçların trafiğe ne kadar emisyon saldıklarının ölçümünün yapılacağını ve böylece araçların hava kirliliğine etkisinin ne oranda olduğunun belirleneceğini kaydetti.
Demir, İstanbul'da 1 milyon 600 bini benzinli binek araç olmak üzere yaklaşık 2.5 milyon araç bulunduğunu ve 3 haftadan beri sürdürülen çalışma sonucunda 6 LPG'li, 93 benzinli binek, 4 dizel binek, 5 otobüs, 7 minibüs, 8 kamyon ve 17 kamyonet olmak üzere İstanbul'daki araç sayılarını temsil edecek toplam 140 aracın hareket halinde karbonmonoksit, karbondioksit, hidrokarbon, azotoksit ve oksijen gibi gazların ölçümünün yapıldığını belirtti.
Bu araçlardan toplanan verilerin mart ayında düzenlenecek çalıştayda değerlendirildikten sonra açıklanacağını belirten Demir, şu bilgiyi verdi:
"Çalışma sonucunda hangi araçların, hangi yakıt türlerinin ve hangi sürüş sitilinin daha çok kirliliğe neden olduğu saptanacak. Böylece trafikten kaynaklanan hava kirliliği tespit edilecek. Bunun sonucunda kentte trafikten kaynaklanan kirlilik haritası çıkarılacak ve buna karşı alınacak tedbirler belirlenecek. Daha sonra bu veriler İstanbul'un genel kirlilik haritasının
oluşturulmasında ve ulaşım planlamasında kullanılacak. Son aşamada hava durumu gibi hava kirliliği tahminleri yapılacak."
"VATANDAŞLARA ANCAK TAVSİYEDE BULUNULACAK"
Demir, veriler doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin öncelikle kendi bünyesindeki toplu taşıma araçları ve binek araçlarla ilgili düzenleme yapacağını, vatandaşlara da ancak tavsiyede bulunulacağını söyledi.
Sadece Çevre ve Orman Bakanlığı'nın belli modeldeki araçlarla ilgili İstanbul'da bir sınırlama getirebileceğini veya belli bir yakıt türünü önerebileceğini anlatan Demir, 'Toplam maliyeti yaklaşık 800 bin dolar olan projeye Büyükşehir Belediyesi sadece lojistik destek sağlayacak' dedi.
EMBARQ İstanbul Direktörü Sibel Bülay da projenin "Temiz Yakıt, Temiz Araç Projesi" çerçevesinde ele alındığını, otomotiv sanayicileri ile petrol üreticilerinin de katkıda bulunduğunu söyledi.
Çalışmada aracın teknolojisi, yakıt kalitesi, aracın trafikteki akışı ve kentteki araç parkının belirleneceğini ve elde edilen veriler doğrultusunda pilot proje oluşturacaklarını belirten Bülay, "Mart ayında yapılacak çalıştayda emisyonları azaltmak için beyin fırtınası yapacağız. Alternatif yakıt ve yeni araç teknolojileri gibi öneriler pilot bölgelerde hayata geçirilecek" diye konuştu.
Bu çalışmanın İstanbul ile birlikte Meksiko City ve Şangay'da da yapıldığını belirten Bülay, Zabıta Motorlu Araçlar Amirliğin'de 7 yabancı bilim adamının da katıldığı çalışmada tüm aletlerin de yurt dışından getirildiğini kaydetti.