2006 yılında SUM-Türkiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma Daire Başkanlığı, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği ve küresel ısınmayı tetiklediği için ulaşım kaynaklı emisyonların azaltılması için “emisyon envanteri” çalışmasını yapmışlardı.
Şehirdeki değişik araç tiplerinden 3 hafta boyunca veri toplanmış ve bu araçlardan çıkan emisyonların hava kirliliğine olan katkıları ölçülmüştü. İstanbul’da hava kirliliğine neden olan partikül maddelerin %90 oranının otobüslerden kaynaklandığı tespit edilmişti.
Emisyon envanterinden çıkan sonuçları değerlendiren SUM-Türkiye ve İETT, egzoz emisyon salınımlarını azaltmak amacıyla Almanya’dan getirilen “Dizel Partikül Filtre” lerin takılması, gerekli eğitimlerin verilmesi ve performans ölçümlerinin yapılması için birlikte bir pilot proje geliştirdiler ve bu proje için Euro 3 kategorisine ait 2 adet İETT otobüsü seçildi.
Filtreleri tedarik eden HJS adlı Alman firması tarafından İETT personeline 16 Mart’ta İETT Kağıthane garajında “Dizel Partikül Filtre” eğitimi verildi.
HJS’den gelen 2 mühendis tarafından “Dizel Partikül Filtre” teknolojisinin anlatıldığı teorik eğitim, filtelerin otobüslere takılması ile uygulamalı olarak devam etti. Filtreler takıldıktan sonra partikül madde emisyonlarını izleyecek veri kaydedicilerin kullanımı için eğitim verildi ve otobüslere yerleştirildi.
İBB, Çevre Koruma Dairesin’den gelen katılımcılar da eğitime katıldılar ve filtrelerin takılmasını gözlemlediler. Çevre Koruma Dairesi’de veri kaydediciler ile alınacak partikül madde emisyonlarını izleyebilecek.
3 ay sürecek olan pilot proje başarılı olursa, SUM- Türkiye, İETT ile birlikte projeyi büyütme planları üzerinde çalışacak.