EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye ve İETT emisyonları izlemek üzere Mart 2010’da bir pilot proje başlatmış ve Euro 3 kategorisindeki iki otobüse dizel partikül filtreler (DPF) ve veri kayıt sistemi yerleştirilmişti.
ABD’de yerleşik emisyon test şirketi ISSRC, 24-28 Mayıs tarihlerinde yedi İETT otobüsünde emisyon testleri gerçekleştirdi ve havayla taşınan partikül maddeler (PM2.5), karbon dioksit, karbon monoksit, nitrojen dioksit ve hidrokarbon emisyonlarını ölçüldü. Testler altı Euro 3 ve bir Euro 2 kategorisindeki otobüsler üzerinde yapıldı. Euro 3 kategorisindeki otobüslerin ikisine filtreler iki ay öncesinden yerleştirilmişti.
Karşılaştırmalı sonuçların önümüzdeki ay nihai raporda sunulması bekleniyor.
İkisinde DPF filtreleri bulunan dört otobüs İstanbul’un Avrupa yakasında gerçek trafik koşullarında test edildi. Üç otobüs ise, UNESCO’nun ulaşım kaynaklı emisyonların Dünya Mirası statüsünü tehdit ettiğini belirttiği İstanbul’un Tarihi Yarımadası’nda test edildi. Tarihi yarımada’da test edilen otobüslerden Euro 3 kategorisindeki 2 otobüsden birinde DPF filtresi bulunmaktaydı. Üçüncü otobüs ise Euro 2 kategorisindeydi.
Filtrelerin ısı ve basınç değişimlerini izlemek için DPF filtreleriyle birlikte veri kayıt sistemleri takıldı. Filtrelerin çalışma performansını denetlemek için veriler her ay kaydedilmektedir.
EMBARQ-Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye Direktörü Sibel Bulay, yaptığı açıklamada ilk sonuçların DPF ile donatılmış otobüslerin iyi performans gösterdiğini ve son raporun Tarihi Yarımada’da ‘Düşük Emisyonlu Bölge” oluşturulması için çok önemli olduğunu belirtti.